Reviews

Hongs by Starlight

 John Gray Seacanoe, Hongs by Starlight.
terug naar Phang Nae bay

De meeste andere toeristenboten zijn nu al weg en het is rustig als we bij onze eerste hong aankomen. Onderweg hebben we al uitleg gekregen over de hongs en de natuur en hebben we onze gids voor vandaag ontmoet. Elk koppel krijgt een gids die in de hongs uitleg gaat geven en die zal peddelen in de kano, in ons geval is dat Mon.
Bij Hong island, een van de eilanden met de grootste hongs, laat hij ons de verschillende krabben en andere beestjes zien die op de scherpe rotsen wonen. De natuur in de hongs is spectaculair, de wanden lopen stijl omhoog en toch slagen bomer erin om houvast te vinden. We zijn dus in een hong gevaren, om verder naar een andere hong te varen en we hadden nog dieper het eiland in kunnen varen als het water hoger had gestaan.
Nu gaan we terug op de boot en varen verder naar de volgende collectie grotten. Terwijl we aan het varen zijn vliegen achterons een grote groep zeearenden; echt indrukwekkend om deze dieren van dichtbij te zien.

From Zeearenden

De volgende halte is Oyster cave, deze komt ons bekend voor, hier zijn we met captain Mark ook al geweest enkel zijn we toen te voet de grot ingewandeld. Het water staat nu een pak lager dus het stuk rots waar we toen aangemeerd zijn en aan land zijn gegaan staat nu droog en doet dienst als plafond want we kunnen er recht onder varen. We zien het stuk rots van waar we een kleine week geleden over het water uitkeken maar nu vanuit de andere kant.

Hier stonden we op dag 8
Let op de rots links in beeld dat is dezelfde als de rots rechts op de vorige foto

We varen met de kano verder naar een andere grot, Bat cave. Ik had gezegd in mijn post van dag 8 dat we hier normaal door zouden kunnen varen als het laag water is en nu hebben we dat geluk. We zien weeral de grote kolonie vleermuizen maar we varen verder en moeten even goed bukken in de kano want de uitgang naar de hong is niet zo groot. Maar het resultaat mag er zijn. Het is net alsof je in de lost World terugstapt. Op de wanden van de hong wemelt het van de krabbetjes en in het water zie je regelmatig verschillende soorten vissen voorbij zwemmen.

De bomen leven hier met een minimum aan grond en zout water

We hebben nog meer geluk, meterhoog tegen de rotswand merkt onze gids een neushoorn vogel op, dit zijn zeer zeldzame en schuwe dieren. Jammer genoeg zit hij te hoog om een foto van te maken.
Ook in deze hong groeien enkele bomen met hun wortels in het zoute water, dit netwerk zorgt ervoor dat kleine visjes hier veilig kunnen zitten en ook kunnen we hier slijkspringers zien. Het beest lijkt niet goed te weten of het nu een vis of een kikker is maar het is weldegelijk een soort vis.

slijkspringer

We moeten nu vertrekken want het water begint op te komen en binnen een paar uur is de uitgang van de hongs hier afgesloten door het water.

Terwijl het avondeten klaargemaakt word kunnen we zelf nog wat door de baai peddelen en dan beginnen we aan de voorbereidingen voor de grote afsluiter van de dag.
We maken een Krathong, dit is een drijvend offer dat tijdens het maanfeest in november over heel Thailand en de buurlanden over de rivieren te water gelaten word. De kratong bestaat uit een stuk stam van de bananenboom met daarop versieringen met bananen bladeren, orchideeën, afrikaantjes, kaarsen en wierrook.

niet slecht voor 2 beginners

Na ons knutseluurtje is het tijd om te eten. Nadien is het al flink aan het schemeren en gaan we met onze gids en de kano terug de bat cave in. Daar krijgen we in het donker een fantastisch schouwspel te zien als fluorescerende algen voor glinsteringen in het water zorgen. Dan wordt alles stil gemaakt en worden de kaarsen en wierook op de krathongs aangestoken en te water gelaten. De grot krijgt met de gloed van al die kaarsjes een romantische uitstraling.

We nemen onze kratong terug uit het water en trekken terug naar de boot om terug naar de haven te varen. Het duurt een uurtje voor we terug op de pier staan en nog een uurtje in de bus terug naar het hotel, rond een uur of 9 komen we terug aan in ons hotel. Deze dag was weer goed gevuld, John Gray heeft een goede mix gevonden om de mensen de Hongs te laten ontdekken op een ontspannende en toch educatieve manier. De persoonlijke gids is een echte meerwaarde aan deze excursie en deze heren spreken zeer goed engels en kennen de mooiste plekken van de hongs.

Reageer