Verhalen

Dag 10: Songkran

Happy new year!! 13 april betekend Songkran oftewel het Thaise waterfestival. Om de dag te beginnen wou ik toch wel eens het echt Songkran zien en niet enkel de “gooi ijswater over andere mensen” betekenis.

Boeddha verbonden met wit touw

Om half 7 begon in een van de meeting rooms van het hotel een boeddhistische ceremonie, De monniken zitten op een rij en bidden terwijl ze een wit koord vasthouden; dit koord is vastgemaakt aan het Boeddha beeld en dienst als een soort heilige telefoondienst om de gebeden sneller bij Boeddha te krijgen. Na de gebeden / gezangen werden de aanwezige gezegend voor een gelukkig en gezond Nieuwjaar. Ook met een soort wijwater maar in plaats van zo’n WC borstel die meneer pastoor bij ons gebruikt zijn het hier een bussel bamboe takjes die voor de druppels moeten zorgen.

wachten om de donaties aan de monniken te doen

Nadien gingen we naar buiten terwijl de monniken hun ontbijt konden opeten. Monniken mogen maar tot 1 uur in de namiddag eten en moeten de rest van de dag vasten ( ze mogen wel water drinken gelukkig) en dit niet alleen met Songkran maar elke dag.
Buiten kregen we van het hotel een pakje met offergaven die we aan de monniken mochten schenken. Alle pakketten had dezelfde inhoud, melkpoeder, water, een blik makreel in tomatensaus en nog wat conserven die ik niet kon thuisbrengen. Gezien hoeveel mensen er klaar stonden om deze offeranden af te geven (er waren blijkbaar veel Thais van buiten het hotel ook naar hier gekomen voor de ceremonie bij te wonen) vraag ik me af of die monniken die 50 blikken makreel in tomatensaus niet snel beu gaan worden.
Nu de monniken verzorgd waren ging de aandacht naar de Boeddha beelden uit. De gasten mochten wierrook offeren en rozenwater over de Boeddha beelden gieten. Hier komt de link tussen water gieten en Songkran dus origineel vandaan.

Toen was het tijd om zelf te gaan eten en nadien nog wat zon op te doen aan het zwembad. Na de lunch was het tijd om ons te bewapenen met onze waterpistolen en de party in de straten van Patong te gaan opzoeken. We zijn ongeveer 300 meter droog gebleven en daar kwam de eerste emmer water al. Als je hier niet tegen kan dan blijf je beter de hele dag in je hotel.

fun voor jong en oud

Niemand is veilig, mensen staan langs de baan met grote bakken water klaar om de mensen op brommers of in open tuktuks nat te maken. Er zijn ook mobiele units aanwezig, mensen hebben een paar gevulde watertonnen en de rest van hun vrienden op de pick up truck geladen en schieten/gooien water van daar af.
In de fameuze uitgaan buurt van bangla road werd het nog erger. Het was een zee van volk en veel mensen hadden hun pistolen met ijswater gevuld. Iedereen is daar een doelwit en de meeste cafés doen ook gewoon mee, enkel de Aussie bar had een verbod op water pistolen in de bar ingevoerd.
Dus aangezien we ons pintje in de namiddag onverdund wouden drinken lieten we onze schiettuigen aan de ingang achter en zijn we daar een uurtje gaan opdrogen.

De brandslang mag ook eens voor fun gebruikt worden

Dan terug in het gewoel, aan de plaza rond het shopping center Jungceylon was een openlucht disco aan de gang en hadden de organisatoren de brandslang ingezet om de mensen te dopen. Tijd om de achterstraatjes eens op te zoeken, je wordt er even nat maar de kans is groter dat we daar iets rustiger vonden om te eten. Het terras van het restaurant zijn nog altijd potentiële slachtoffers maar wij hebben binnen toch nog rustig kunnen eten.

Ain't no party like a Bangla road party

Op de weg terug merkten we dat het allemaal al een beetje aan het afnemen was, droog zijn we nooit meer geraakt en natter dan kletsnat kan je toch niet worden. We hebben nog rustig een bananen pannenkoek bij een kraampje langs het strand kunnen kopen en zijn dan naar onze hotelkamer gegaan.
Kleren hangen nu aan het droogrek buiten en tijd om in bed te kruipen want het is echt wel een vermoeiende dag geweest.

From Thailand
Comments To This Entry.
  1. Petra april 14, 2012 Reply

    Amaai dat is daar nogal een hele belevenis seg ;)

Reageer