Verhalen

Japantag Düsseldorf 2012

Düsseldorf is de stad  met de grootste Japanse gemeenschap van Duitsland. Elk jaar organiseert de stad de Japan dag als groots eventement om de Japanse cultuur onder de aandacht te brengen. Van Origami tot anime en van krijgkunst tot kimono alles komt aan bod. Reden genoeg voor de japanofiel in mij om een citytripje te boeken.

Net zoals vorig jaar verblijven we terug in het Nikko hotel, dit hotel is gespecialiseerd in Japanse gasten en ligt ook in de Japanse wijk van de stad, dit is het dichtste dat je bij Japan kunt komen zonder op een vliegtuig te stappen.

We komen op vrijdag namiddag aan en gaan nog even de Japanse wijk verkennen. Een mini vaatje sake, een paar geta (houten sandalen,  eindelijk in mijn maat !!) zijn onze eerste aankopen. Een kleine pitstop bij de Sphere bay, een kleine bar met Bubble tea. Bubble tea is in Azië zeer populair, iced tea  latte met verschillende fruit smaken en melk of yoghurt maar  wat het speciaal maakt zijn de dikke tapioca bollen onderin. Deze kunnen ook weer een andere smaak hebben dan de rest van de thee en vormen zo een leuk contrast. Als je het voor de eerste keer ziet lijkt het misschien niet echt smakelijk maar ik ben er verslaafd aan dus voor mij een Chai latte met yoghurt bubbles

Bubble tea bij de Sphere bay

Nadien nog een stop bij de Japanse supermarkt voor een grote aankoop. Ik heb mijn oog laten vallen op een hypermoderne rijstkoker en die wil ik nu gaan halen. De petit gourmet van Sanyo heeft standen voor bruine of witte rijst, risotto, slow cooking en stomen. Een multifunctionele keukenmachine dus. Het is even zoeken waar ze staan maar uitendelijk heb ik hem toch gevonden. Eindelijk rijst klaarmaken zonder overkoken of sushirijst aan de bodem te laten aanbakken.

Het is nu tijd om terug naar het hotel te gaan want we hebben voor deze avond gereserveerd met nog enkele duitse kimono verzamelaars in Japans restaurant Kikaku.
Met papieren schuifpanelen voor de ramen is het want moeilijk te zien of het restaurant open is maar gelukkig hebben we gereserveerd, het restaurant loopt snel vol met Japanse bezoekers. Je weet dat het goede sushi is als de zaak vol japanners zit.

Op zaterdag is het de grote dag, omdat het hotel ook op een boogscheut van het station afligt zien we ’s ochtends al de cosplayers in alle vormen en maten richting de Rein promenade wandelen. Wij gaan eerst nog van een ontbijt genieten, nog een duik in het zwembad van het hotel. Nog snel een curry broodje (een broodje met echte Japanse curry vanbinnen, niet met een curryworst zoals wij het kennen) halen in de Japanse bakkerij aan de overkant van de straat en dan moeten we ons beginnen omkleden om op tijd met de andere kimono collectors te kunnen afspreken.

Kimono collectors meetup
Kimono collectors meetup

Na een kleine fotoshoot is het tijd om de winkeltje en eetkraampjes te gaan afschuimen. We kopen nog tabi sokken voor mij en Ben en een theedoos dus we houden het nog rustig.

We doen ook nog een Shogi workshop mee, en leren dus iets meer over japans schaken, daar zie ik ook een dame met een prachtige kimono outfit met een hakama. Dit vraagt voor een foto

Ik ben een grote fan van hakama outfits
Ik ben een grote fan van hakama outfits

Tegen een uur of 5 trekken we terug naar ons hotel om ons terug in onze westerse kleren te steken. We hebben een reservatie bij het Benkay restaurant in het hotel. Dit restaurant heeft een tepanyaki gedeelte en een sushi bar. Ons menu is dus tepanyaki. Een paar stuks sushi als voorproefje, een salade met krab en dan tepan gebakken zalm of steak met rijst en gebakken groenten. Als afsluiter hebben we een pannenkoek met ijs en vers fruit.

we hebben niet veel tijd om alles te laten zakken, we moeten terug de metro op om op tijd naar het vuurwerk te gaan kijken. Het vuurwerk hier is een pareltje, wat deze techniekers doen met want buskruit en mineralen is magisch. Niet alleen maar grote knallen en veel kleurtjes maar ze slagen er in om volledige vlinders en spiraal vormen in de lucht te toveren

Om half 12 is het spektakel afgelopen en gaan we terug naar ons hotel, de metro is overvol dus we maken er een rustige avond wandeling van. Zondag ochtend wacht er nog een traditioneel Japans ontbijt op ons en dan is het tijd om uit te checken en terug naar de westerse wereld te trekken.

Map Locatie

Reageer