Verhalen

Sendai

In het Monterey hotel aan het station is enkel een kamer geboekt, voor het ontbijt moeten we dus naar buiten maar in het station zijn er wel wat restaurants te vinden die een breakfast set aan bieden. Niet groots, wat toast met confituur, een gebakken ei met toast of 2 pannenkoekjes. We hebben ook geen tijd voor een uitgebreid ontbijt want om 9 uur worden we opgewacht door onze gids.
Om de verschillende bekende sites van Sendai te bezoeken hebben we beroep gedaan op een goodwill guide. Dit zijn vrijwilligers die zeer goed Engels spreken met een passie voor de streek. Niet alles staat in het Engels aangegeven op de borden in de tempels en musea dus een gids maakt hier wel een groot verschil. Voor onze tour gebruiken we ook de handige Loople bus die je met een dagticket naar alle bezienswaardigheden brengt. bus

Onze eerste stop is de Zuihoden, waar het mausoleum van Date Masamune en zijn opvolgers, zoon en kleinzoon staan. Al de gebouwen zijn tijdens de bombardementen van de 2e wereldoorlog vernield geweest maar nu volledig terug heropgebouwd en dezelfde stijl. We zien duidelijk gelijkenissen tussen de gebouwen die we gisteren in Matsushima zagen en nu.
Het mausoleum heeft ook een kleine tentoonstelling, tijdens de restauratie hebben ze verschillende voorwerpen teruggevonden in de graven, zwaarden, helmen en zelfs een bril. Als we bij het mausoleum zelf staan komt er een groep middelbare school kinderen langs, ze krijgen ook uitleg over het mausoleum en zijn blijkbaar al 3 jaar aan het leren over de geschiedenis van de stad en zijn oprichter. Als beloning voor hun 3 jaar uitgebreide studie worden de deuren van het mausoleum geopend zodat het standbeeld en de prachtige binnen afwerking zichtbaar worden. Normaal kan je enkel de binnenkant zien met nieuwjaar en op de feestdag van Date Masamune, wij hebben dus een unieke kans om mee te kijken.

Het Sendai city museum is de volgende stop, op aanraden van onze gids bezoeken we de speciale tentoonstelling over Hasekura Tsunenaga. Een samurai onder Date Masamune’s bevel die naar Europa is getrokken voor een handels relatie met Spanje en de Paus op te zetten. Date Masamune was zeer geïnteresseerd in handel met de westerse wereld en het christendom maar net nadat hij Tsunenaga had laten vertrekken kwam het bevel vanuit de hoofdstad Edo door Tokugawa Ieyasu dat het christendom verboden moest worden en werden de grenzen van Japan met de buitenwereld gesloten. We leren hier ook bij over de christen vervolging in Japan en hoe de streek hier een hele tijd christenen heeft geholpen tot de Date clan geen weerstand meer kon bieden tegen het bevel van de Shogun. Geen foto’s hier want dat mag niet in het museum

Na deze uitgebreide geschiedenisles gaan we stevig lunchen met een goeie kom ramen noodles ramen zodat we klaar zijn voor de heuvel naar Sendai castle (ook wel gekend als Aoba castle) te beklimmen. Date Masamune had door heen de stad kanalen laten aanleggen zodat de mensen water hadden en moedigde ook het planten van eetbare bomen en planten aan. Samen met de layout van zijn kasteel (en de kloosters in Matsushima die als kasteel zouden kunnen dienen) is het duidelijk dat deze stad vroeger zeer moeilijk in te nemen zou zijn. Het is uiteindelijk nooit zo ver gekomen maar men was wel op alles voorzien.

Het kasteel zelf staat er niet meer maar de kasteel muren, het uitzicht over de stad en het standbeeld van Masamune maken dit toch tot een prachtige plek om te bezoeken. We ontmoeten hier ook nog een paar acteurs die de geschiedenis komen naspelen. Masamune himself is er jammer genoeg niet bij maar wel Katakura Kita, de vrouw die hem heeft opgevoed, Morino Yoroku bevelhebber van de infanterie en Katakura Kojuro de strateeg van de clan. Dit optreden is natuurlijk ook leuk voor de kinderen die hier aan het schrijn Shichi-go-san komen vieren.

We bezoeken ook nog het Osaki Hachimangu schrijn, een van de belangrijkste van de stad en gebouwd in dezelfde stijl als het grote Toshogu schrijn in Nikko. Al de belangrijke sportteams uit de streek komen hier ook voor geluk bidden en dit jaar hebben de goden hen gehoord. Je kan er niet naast kijken als je in het station aankomt, het lokale baseball team de Rakuten Eagles zijn van hekkensluiter dit jaar naar winnaar in de competitie gegaan baseball (en dat is reden genoeg voor de winkelcentra om kortingen tot 20% te geven, volgende keer toch met een lege koffer vertrekken).

Onze uitstap met de gids zit er op na een bezoek aan de mediatheek van Sendai, ontworpen door de beroemde architect Toyo Ito, we zijn jammer genoeg te laat om de tentoonstellingen hier te bekijken dus gaan we door naar de shopping arcade. We nemen afscheid van onze kundige gids en gaan nog want winkeltjes bekijken en iets zoeken voor te eten.
De streek van Miyagi staat bekend voor zuiver water en dit zorgt voor zeer goede sake, met een paar suggesties van de gids in hand gaan we op zoek naar een izakaya. We vinden er een met een engelse menukaart en hebben dus de kans om een paar lokale sake te proeven. Zeker de moeite. sake

Map Locatie
Comments To This Entry.
  1. Walter november 9, 2013 Reply

    Heel interessant ! Bedankt voor de post.

  2. Maaike november 10, 2013 Reply

    Graag gedaan. Sendai, Matsushima en eigenlijk heel de Tohoku regio hebben sinds de aardbeving en tsunami in 2011 een grote terugval van het toerisme gehad en zeker buitenlandse toeristen.
    Misschien dat deze site en foto’s mensen kan overtuigen noord Japan in hun reis op te nemen.

  3. […] Sendai hebben we ook de grote tempel “Oosaki-Hachimanguu” […]

Reageer