Verhalen

Nikko

We vertrekken uit Tokyo en gaan richting Sendai, maar eerst nemen we nog een dagje de tijd om Nikko te verkennen. Nikko is een stadje met veel tempels en schrijnen. Het voornaamste om te bezoeken is het Toshogu schrijn, waar het mausoleum van Tokugawa Ieyasu te vinden is.
Dichterbij de ryokan waar we verblijven zijn echter nog de Bake Jizo, de spokende ghost Jizo, waarvan men zegt dat als je ze zou tellen, dat je telkens op een ander aantal uitkomt. Dit hebben we dus eerst bezocht.

Je kan hier buiten de Jizo ook nog de rivier bewonderen, die voor een rivier in Japan toch redelijk wild is.

Als er nog iemand Jizo wil gaan tellen, wij komen op 87 stuks uit (alles met een rood mutsje of slabbetje, zelfs al is er maar een schaal of steen over).

Hier in Nikko zijn de herfstkleuren ook al mooi op weg naar geel en rood, wat een kleurrijk landschap geeft.

We gaan verder naar Toshogu, maar komen onderweg nog het Futurasan schrijn tegen waar we even rondkijken. Ook hier lopen er al kinderen verkleed rond naar aanloop van Shichi-Go-San (kinderfeest halverwege november).

Bij Toshogu aangekomen, is het redelijk druk en aanschuiven aan de kassa, maar dit is dan ook een groot complex van gebouwen, schrijnen en tempels bij elkaar en wel de moeite waard. Alle gebouwen zijn prachtig versierd met houtsnijwerk en mooi beschilderd. Bij de ‘slapende kat’ is het even drummen omdat iedereen hier zeker een foto camera van wil.

Jammer genoeg staat Yomeimon, de grote poort van Toshogu op dit moment in de steigers. Om verweer tegen te gaan wordt hier in Japan regelmatig onderhoud gedaan aan verschillende dingen, waarvan de duur over meerdere jaren gaat (10 jaar is niet ongewoon), dit moet dus wel een mooi resultaat opleveren als het klaar is.
In 1 van de tempels is een mooie plafondschildering van een wenende draak dragon, de hele kamer is zo uitgevoerd dat er een unieke echo hoorbaar is die klinkt als het geluid van deze draak.

Dichtbij Toshogu ligt de Rinnoji tempel, het hoofdgebouw ondergaat op dit moment ook onderhoudswerken, maar is wel toegankelijk.

Om de dag af te sluiten is er voor ons gereserveerd in een lokaal steak restaurant waar o.a. Toshigi wagyu beef op de menukaart staat. Samen met enkele heel lekkere boschampignons zorgt dit voor een prachtig diner.

Meer foto’s op deze pagina.

Map Locatie

Reageer